Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

De fik ideen til stien

Fire initiativtagere fik ideen om at kombinere formidlingen af historierne, der knytter sig til den dansk-tyske grænse, som den så ud i 1864-1920, med en gåtur langs den gamle grænse. Med hjælp fra velvillige lodsejere blev stien en realitet som en del af markeringen af 100 året for Genforeningen.  

Initiativgruppen bag Grænsestien. Foto: Joan Karlsen, Jysk Fynske Medier.

De fik ideen

Ideen om en grænsesti stammer fra Henrik Præstholm, Ove Øllegaard, Ole Lindholdt og Andreas Andreasen. Sammen blev de enige om, at der var et behov for at få fortalt historierne, der knytter sig til den dansk-tyske grænse, som den så ud i 1864 og frem til 1920.

De fik ideen om at koble historierne sammen med en gåtur langs den tidligere grænse. Her kunne man udnytte de tilbageværende synlige spor i landskabet til at genfortælle historierne. Mange tror fejlagtigt, at Kongeåen markerede grænsen, men netop i Esbjerg Kommune gik grænsen syd om Ribe og dermed også langt fra Kongeåen.

Forsiden af prospektet for Grænsestiprojektet

De fire initiativtagere præsenterede ideen for Esbjerg Kommune, og i fællesskab blev der lavet et prospekt, som viste mulighederne for at formidle historierne langs en strækning på over 30 kilometer fra Vester Vedsted og op til Villebøl. Esbjerg Byråd besluttede, at projektet skulle gennemføres som et led i markeringen af Genforeningen 2020, og i 2018 besluttede forligspartnerne bag budgettet, at 3,3 mio. kr. skulle bruges på etableringen.

Langs hele ruten er der mange lodsejere, som har bakket op om ideen, og deres velvilje gør, at vi i dag kan færdes langs den tidligere grænse.

'); }