Sideløbende med bevogtningen af Kongeågrænsen havde der været to andre gendarmerikorps: Det Militære Gendarmerikorps (1885-1894) var en form for sikkerhedspoliti, og Det kongelige Dansk Vestindiske Gendarmerikorps (1907-1917) virkede på koloniøerne i Dansk Vestindien.
Da Tyskland besatte Danmark 9. april 1940, blev grænsen bevogtet af grænsegendarmer. Tre af dem faldt den dag. De blev skudt ned bagfra af civilklædte tyske soldater, som angreb dem på deres post i Padborg. Den 5. oktober 1944 hentede tyskerne 141 af korpsets medlemmer og internerede dem i Frøslevlejren og andre koncentrationslejre. Af disse døde 37 og 1 blev meldt savnet.
Grænsegendarmeriets chef, Svend Bartholin Paludan-Müller (f. 1885), faldt 26. maj 1944 ved en heroisk tre timer lang kamp mod tyskerne. Gestapo omringede hans hus i Gråsten, men han nægtede at overgive sig. Han bragte sin kone, datter og husassistent i sikkerhed, og tyskerne angreb huset med maskingevær, håndgranater og brandbomber. Under kampen skød og dræbte Paludan-Müller fem tyskere, og han døde i huset, som brændte ned. Der står en mindemur for ham på samme sted.
Under Besættelsen blev Den Danske Brigade oprettet i 1943 i Sverige for at bistå Danmark. Brigaden bestod af ca. 5.000 mand; både modstandsfolk og militærpersoner, og i 1944 blev Feltpolitidetachementet oprettet som en militær sikkerhedspolitienhed.
Efter 2. Verdenskrig fik korpset rent militærpolitimæssige opgaver, skiftede navn flere gange og har siden 2015 heddet Værnfælles Militærpoliti.