Toldere og toldsteder
Grænsen blev skarpt bevogtet af gendarmer og toldere, hvilket gav arbejde til mange og forsørgelse til mange familier. Alene ved Obbekær Toldsted levede 17 personer af told- og grænsevæsenet.
Læs her om hverdagen på toldstederne, hvordan de boede, levede og hvilke trængsler, de ind imellem kom ud for.
Told- og grænsestationer langs 1864-grænsen
Da grænsen mellem Danmark og Tyskland lå fast 23. december 1864, oprettede begge lande toldstationer og grænsebevogtning ved overgangssteder og forbindelsesveje mellem landene.
Toldstationer ved Vester Vedsted og Mandø
Grænsekontrollen foregik ikke kun på land, men også langs kysterne, hvor smuglere forsøgte at sejle varer over grænsen, og flygtninge prøvede at komme til Danmark.
Det tyske toldsted ved Røde Kro
Den tyske Westerbek Zollkontrolle lå 1865-1892 på Vesterbæk Kro, kaldet Røde Kro. Roager Sogn var tysk og mange unge mænd fra sognet flygtede fra tysk krigstjeneste i 1. verdenskrig.
Det danske toldsted ved Klåby
Ved det danske toldsted ved Klåby boede toldofficiant C. F. Schlüter med sin familie og fire grænsegendarmer.
Smuglere og gendarmer ved Klåby
Smugleriet over grænsen gik begge veje. Toldere og gendarmer var ikke populære og det kom af og til til bataljer. Gendarmerne skulle blive på deres post ude i terrænnet ellers blev de straffet.
Det danske toldsted ved Hømlund Kro
Hømlund Kro var toldsted fra 1865 til 1920. Toldvæsenet lejede et værelse på kroen, og det blev udvidet med en tilbygning omkring da sergent Marx J. Brammer, ønskede at gifte sig.
Tysk toldsted Gelsbro
Gelsbro var et tysk toldsted. Ved kvægpesten i Tyskland blev alle dyr desinficeret, inden de fik lov til at krydse grænsen. Under 1. Verdenskrig forsøgte mange at flygte over grænsen fra tysk krigstjeneste.
Toldernes dagligdag
Gendarmer og toldere giftede sig ofte med de lokale piger og deltog i det lokale fritidsliv. Også i det mere muntre selskabsliv - ind imellem også mens de var i tjeneste, og det gav anledning til et par døgn i "Mørk og ensom arrest"
De danske toldsteder Skallebæk og Gelsbro
Toldstedet har haft 5 forskellige adresser. Ved Skallebæk var tolderen både tolder, kroejer og landmand.
Plovstrup, Tobøl, Kalvslund og Villebøl
Fra 1864 til 1865 var der anmeldelsesposter ved Tobøl og Plovstrup. Dernæst var der toldsteder i Kalvslund og Villebøl. Alle ligger nord-øst for Ribe (stik øst for Gredstedbro).
Grænsen ved Kalvslund blev flyttet
Beboerne i Kalvslund skrev til kongen, Christian 9., og bad om at måtte tilhøre Danmark. Grænsen blev flyttet. Til gengæld måtte Brænøre flyttes til Tyskland
Det tyske toldsted ved Kalvslund
Det tyske toldsted fik navnet Bavnegård Zollkontrolle. Toldstedet blev lukket under 1. verdenskrig, idet de tyske toldere blev indkaldt til militærtjeneste.
Obbekær Toldsted
Obbekær var befolkningsmæssigt set et lille sogn. I 1870 havde sognet 156 indbyggere fordelt på 84 mænd og 72 kvinder. Af disse levede 17 af told- og grænsevæsenet.