Bevogtning og grænsekontrol
Da grænsen mellem Danmark og Tyskland lå fast 23. december 1864, oprettede begge lande toldstationer og grænsebevogtning ved overgangssteder og forbindelsesveje mellem landene. Dette forhindrede naturligvis ikke folk i at krydse grænsen ulovligt andre steder. I visse perioder blev kontrollen forstærket, fx for at undgå smittefare under kvægpesten i Tyskland i 1877 og koleraepidemien i 1892, samt for at hindre fjender, smuglere og flygtninge i at krydse grænsen under 1. Verdenskrig 1914-1918.
Begge lande inddelte toldstederne i tre kategorier alt efter mængden af trafik på stedet. Kontrolstedet kunne ændre kategori, hvis trafikken steg eller faldt.
I Danmark var den højeste klassifikation et grænsetoldoppebørselssted. Her kunne al ind- og udførsel fortoldes, og dette var bemandet med toldere og gendarmer. I Tyskland hed dette et Nebenzollamt I.
Næste kategori var et grænsekontrolsted, hvorfra kun bestemte varer kunne fortoldes, og her var kun toldere ansat. Dette svarede i Tyskland til et Nebenzollamt II.
Laveste klassifikation var en anmeldelsespost, hvorfra man kun kunne udføre toldfri varer. Her var ingen toldere; kun grænsegendarmer. I Tyskland oprettede man statistiske anmeldelsesposter, som noterede mængden af varer.
Se information om de enkelte toldsteder ved at klikke på symbolerne på kortet nedenfor.