Grænseby
Egebæk-Hviding hed tidligere Vedsted og var indtil 1920 delt i to. Toldbygningerne lå på hver sin side af grænsen i dobbeltbyen. Nord for grænsen vajede Dannebrog, mod syd det tyske kejserflag i sort, hvidt og rødt, der var Tysklands officielle flag fra1871 til 1919. De to toldstationer var spejlbilleder af hinanden og lå i forbindelse med jernbanestationen. Jernbanestationen var delt i en dansk og en tysk del, og hovedvej 11, som nu dagligt befærdes af danskere og tyskere fra nord og syd, var spærret af en bom.
I toldstationerne var der både kontorer og funktionærboliger for tolderne.
Dette kort fra 1. halvdel af 1900-tallet viser opdelingen af Egebæk-Hviding. Grænsen gik midt gennem byen og slog et lille sving syd om stationen, som var opdelt i en dansk og tysk halvdel. Byen hed dengang Vedsted, men skiftede senere navn, da landsbyerne Egebæk og Hviding voksede sammen. Kilde: Geodatastyrelsen.
Helt til Genforeningen i 1920 var grænsekontrollen på begge sider streng. I foråret 1919 ville en sønderjysk kvinde syd for grænsen hjem fra Ribe. Hun fulgtes med sin 10-årige datter, men kvindens passérseddel var forældet. Vest for Vedsted-Hviding Station forsøgte de at snige sig over grænsen, men blev opdaget af en dansk dragon. Han havde ordre til at affyre varselsskud og dernæst skyde, hvis varslingen ikke hjalp. Kvinden hørte varselsskuddet, men troede, at hun kunne nå at smutte over. Kun et par skridt fra grænsen, blev hun dog ramt af et skud i bækkenet og faldt om.