Borgervæbning og togtet til Tønder
Den 18. marts 1848 blev holdt et møde i Rendsborg, og slesvig-holstenske borgere sendte en deputation til Danmarks konge, Frederik 7. Deputationen krævede, at Slesvig blev genforenet med Holsten, fik en fri forfatning og blev optaget i Det tyske Forbund.
Rendsborg var dengang dansk, og tyske oprørere besatte byens fæstning. Nyheden nåede nordpå, og i Ribe frygtede man, at oprørere og tysksindede fra Tønder ville besætte byen. Der blev nedsat en forsvarskomité og bygget barrikader, og alle tyske borgere i Ribe skulle aflægge en troskabsed.
Derudover organiserede man byens borgervæbning, Frikorpset Ribe, på 300 mand. De eksercerede uden for byen og holdt skydeøvelser på Riberhus Slotsbanke. Fra Tønder kom bud om, at de også havde dannet en borgervæbning, og at man håbede på godt naboskab, men i Ribe var forberedelserne allerede i gang.
Den 4. april begyndte marchen, og Tønder blev besat uden modstand. Stemningen var anspændt, for slesvig-holstenerne var også interesserede i Tønder. Frikorps Ribe forlod byen dagen efter, og hjemme igen blev borgervæbningen opløst. Man opgav simpelthen at forsvare Ribe.