Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Grænsedragningen

Her kan du læse om baggrunden for grænsedragningen: 1864-krigen, Ribes særlige status pga. Ribebrevet 1460 og den kongerigske enklave, 1. Verdenskrig og folkeafstemningen samt Genforeningen i 1920.

 

Grænsedragningen 1864

Den 2. slesvigske krig – Krigen i 1864 – førte til tabet af hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg. Det var en national katastrofe. Danmark mistede 1/3 af sit samlede areal og 2/5 af befolkningen.

Læs mere om grænsedragningen i 1864

Grænsepæle og grænsesten

Det er stadig muligt at se spor i landskabet efter den gamle grænse. I Esbjerg Kommune findes endnu 11 grænsesten placeret forskellige steder.Ved Spækbro markerer Grænsesten nr. 1 den gamle grænse og på kirkegårde er grænsesten genbrugt til gravsten.

Læs mere om grænsepæle og grænsesten

Den sønderjyske sag i Ribe

Politikeren H. A. Krüger og redaktør C. Willemoës arbejdede for den sønderjyske sag og er mindet i Ribe, hvor også Genforeningsflagstangen i Vedels Anlæg markerer Genforeningen i 1920.

Læs mere om den sønderjyske sag i Ribe

Ribe under 1. Slesvigske Krig

Under 1. Slesvigske Krig var Ribe centrum for dramatiske begivenheder. Byens borgerbevæbning besatte Tønder, og tyskerne arresterede Ribes stiftamtmand.

Læs mere om Ribe under den 1. Slesvigske Krig

Ribe under 2. Slesvigske Krig

Under 2. slesvigske krig fik Ribe besøg af preussiske, østrigske og ungarske tropper, som tog gidsler og truede med plyndring.

Læs mere om Ribe under 2. Slesvigske Krig

Gendarmer og Genforeningen ved Gelsbro

ved det danske toldsted i Gelsbro og Skallebæk-Varming var druk den hyppigste forseelse blandt grænsegendarmerne. Christian 10. besøgte Gelsbro ved Genforeningen i 1920.

Læs mere om grænsegendarmer og Genforeningen ved Gelsbro

Obbekær Sogn opstod som følge af grænsedelingen

Obbekær Sogn blev oprettet efter den nye grænsedeling i 1864. Kirkegården har gravminder med tilknytning til Grænsegendarmeriet, toldvæsenet og grænsestriden.

Læs mere om Obbekær Sogn

Da Kalvslund Sogn blev delt mellem to lande

Efter 1864-nederlaget var Kalvslund Sogn i fare for at blive tysk. I 1865 blev Kalvslund Sogn delt mellem Danmark og Preussen. På kirkegården ligger en russisk soldat, som flygtede til Danmark.

Læs mere om opdelingen af Kalvslund Sogn